Willem Claassen

Dorus de Mus, de betekenis van een dorpsgek
Hij woonde in het oudemannenhuis, die kleine, wonderlijke man. Dorus de Mus noemden de dorpelingen hem. Een gehandicapte die zich, letterlijk, in de kijker speelde. Willem Claassen, wiens verstandelijk beperkte zus honderd jaar later opgroeide in hetzelfde dorp, ging op zoek naar Dorus’ verhaal.
Dit essay verscheen in dagblad Trouw en is hier te lezen.

Kunstgras
'Kunstgras' is het tastbare resultaat van Jordi Lammers' Wintertuinsessie over voetbal en literatuur. Lammers speelt bij de kleine Nijmeegse club Kolping Dynamo en schrijft korte verhalen. Deze twee dingen combineerde hij door het eenmalige clubblad Kunstgras te maken, waarin vijf verhalen worden gebundeld. Willem schreef een verhaal over Luchas Parov, een verdediger die tot de verbeelding spreekt. Met verder bijdragen van Frank Heinen, Anne Bosveld, Jeroen van der Lely, Elske van Lonkhuyzen en een inleiding van Jordi zelf.
Het blad is hier te koop.

Hier loop ik dan
Het mooiste uit de Nederlandse wandelliteratuur. De verhalen en fragmenten in deze bloemlezing vormen een inspirerende, kronkelende voettocht door het Nederlandse landschap.
Dankzij hun creativiteit laten wandelende schrijvers blijvende voetsporen achter in het landschap. Zo herinnert de Zuid-Veluwe op tal van plaatsen aan het werk van Jan Siebelink en is Amsterdam onlosmakelijk verbonden met Simon Carmiggelt en Theo Thijssen. Voor lezende wandelaars is het een beloning om onderweg een rustig plekje te zoeken langs het pad en dit boek uit de rugzak te halen. Wie leest, wandelt immers dubbel!
Een fragment uit De koe die de Waal over zwom is te vinden in dit boek.
Het boek is hier te koop.

Over hoe Jane Fonda in mijn opa's bed belandde
Het was niet minder dan een wonder: 45 jaar geleden logeerde wereldster Jane Fonda op de boerderij van zijn grootouders in Beuningen. Kleinzoon en journalist Willem Claassen reconstrueert het bijzondere verhaal met in de hoofdrollen zijn opa, oom Antoon en de inmiddels 82-jarige wereldster, actrice en klimaatactivist.
Dit verhaal verscheen in het Algemeen Dagblad en is hier te lezen.

Columns voor Radboud Magazine
Voor het alumniblad van de Radboud Universiteit schreef Willem columns.
Radboud Magazine is hier online te vinden.

Sommige bomen houden hun blad langer vast dan anderen
Schrijver Willem Claassen woonde drie weken in een verzorgingshuis in Eindhoven. Tijdens zijn verblijf zocht singer-songwriter Down in Norway (Juliet Van de Voort) hem op. Net als Willem schoof ze aan tijdens het middagmaal in de eetzaal, deed ze mee aan de ontspanningsactiviteiten en sprak ze met de bewoners. Uit de ervaringen van dit tweetal zijn verhalen en liedjes ontstaan die samen een korte voorstelling vormen. Van die voorstelling is dit luisterboek gemaakt.
Sommige bomen houden hun blad langer vast dan andere gaat over het leven van ouderen, gezien door de ogen van jonge mensen. Met compassie en humor wordt de dagelijkse gang van zaken in het verzorgingshuis (van kienen tot handboogschieten) in verband gebracht met grote thema’s als liefde, vriendschap en de dood.
Het luisterboek verscheen bij Ondercast en is hier te koop.